Anya-jajj

Legközelebb szóljon anyuka, hogy ikreket vár, az dupla vizsgálati idő

Pontosan így tudta meg Ágota, hogy ikrekkel terhes. Nem volt semmi előzménye, csak a hirtelen – némi leszúrással párosuló – bejelentés az orvostól. Nem is számított erre a fejleményre, hiszen ez már nem az első ultrahang volt. A fiatal anyuka most az ötödik hónapban jár, és úgy tervezzük, hogy időről-időre mesél majd itt a blogon a terhességéről, arról hogyan éli meg egy alig két éves csöppség mellett ezt az állapotot, hogy miben más  az ikerterhesség, mint amikor egy babát vár az ember.

Megéreztél valamit abból, hogy többen vannak a pocakodban? Mi például a férjemmel mindkét alkalommal eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha ikreket várnánk…

Nem, semmit. Sőt. A hathetes ultrahangon még nem volt semmi jele annak, hogy ketten vannak. Nem mondta az orvos, biztosan nem látta még. Mivel nekem nincs választott orvosom, a 12 hetes ultrahangra ahhoz kerültem, aki éppen rendelt. Elkísért a párom is, mint minden alkalommal. Egyszer csak azt mondja az orvos kissé szigorúan, miközben vizsgál: „Legközelebb szóljon, hogy ikreket vár anyuka, az dupla idő az ultrahangon, és úgy kell, hogy kalkuláljunk!” Sokkot kaptunk mindketten! Hirtelen azt se tudtuk, hol vagyunk. Nem is azzal foglalkoztunk, hogy így számon kértek bennünket, hanem maga a hír volt sokkoló. Valójában még akkor sem fogtuk fel igazán, mit is jelent ez, amikor kijöttünk a vizsgálóból. Én csak tántorogtam. Még legalább két-három napig tartott, mire valóban feleszméltünk, és tudatosult bennünk, hogy ikreink lesznek. 

fotó: pixabay

fotó: pixabay

Volt a családban korábban ikerterhesség? Azt mondják, akkor nagyobb eséllyel fordul elő később is. 

Nem, érdekes, hogy egyikünk szüleinél, nagyszüleinél sem volt. Mi vagyunk az elsők. Viszont amikor Pannit vártuk, – a nagylányomat, aki most 20 hónapos – ,akkor a terhesség elején még két petezsák volt, azt mutatta az ultrahang, aztán el is tűnt a második. Szóval, úgy látszik, mégiscsak valahol benne volt a levegőben, a családban az ikrek lehetősége. De a biztos tudat, hogy most tényleg ikreink lesznek, mindent felülír. Ezt, azért meg kellett emészteni. 

Az első sokk után, amikor kicsit már magatokhoz tértetek, elkezdődött a tervezgetés, vagy ott még nem tartotok?

Bele telt egy időbe, mire valóban felfogtuk, hogy kettő baba lesz. Tudod, mi szerettünk volna kistesót Panninak, de eredetileg egyet terveztünk.  Most már persze nagyon örülünk, hogy háromgyerekes szülők leszünk hamarosan, és bizony tervezgetünk. Szeretnénk költözni, illetve építkezni a közeljövőben, most még anyukáméknál lakunk ugyanis. A terv az, hogy maradnánk a telken, a közelükben, anyukám mire megérkeznek az ikrek már csak 4 órában fog dolgozni,  így ő biztosan tud majd segíteni, meg persze a párom is, ha éppen nem dolgozik.  Egyébként, amikor hazaértünk az ultrahangról, az arcomra lehetett írva valami, mert anyu, amint beléptem az ajtón azt mondta „Ugye, ikrek lesznek?!”  

Azt már most is tervezgetjük, hogy miből mennyi kell majd, a „nagyot” pedig szoktatom, hogy motorozzon mellettem, mert biztosan nem fogok tudni egyszerre annyi babakocsit tologatni. Azt hiszem, lesz egy fellépője is a kocsira. Már most azon gondolkodom, mi, hogy lesz majd a legpraktikusabb. Biztosan nem lesz könnyű időszak, de együtt mindent megoldunk. 

Ágota és Panni

Ágota és Panni

Hányadik héten jársz most? Mit lehet már tudni a babákról?

A tizennyolcadik héten. Eddig semmit nem tudtunk róluk, nem mutatták meg magukat igazán. Éppen most a héten derült ki, hogy valószínűleg mindkettő lány, és két petéjűek. Így most már könnyebb tervezni, neveken gondolkodni, ruhákat beszerezni.  

Van különbség a két terhességed között? Gondolom ez most jóval nehezebb, mint korábban. 

Igen, ez tényleg nehezebb. Az elsőnél teljesen jól voltam, szinte alig éreztem, hogy várandós vagyok. Nem voltam kívánós sem különösebben, most az ikrekkel, minden bajom volt. Hányás, émelygés, nehezen viseltem az első három hónapot. Most már jobb azért. A hasam viszont kétszer akkora, mint azelőtt, pedig még bőven van időm a szülésig. De lehet, hogy két terhesség akkor is nagyon más, ha mindkétszer egy baba van odabent.

Ágota a 18. héten az ikrekkel a pocakjában

Ágota a 18. héten az ikrekkel a pocakjában

Ha ikrekkel várandós az ember, mennyiben más a terhesgondozás? Van különbség, vagy alapvetően ugyanaz a protokoll, mint egy baba esetében?

Nincs különbség, legalábbis én eddig nem igazán tapasztaltam. Azt már tudom, hogy valószínűleg előbb érkeznek majd – ezt jelezte az orvos, hogy ikrek esetén ez gyakori – és könnyen elképzelhető, sőt szinte biztos, hogy már a 36. héten be kell feküdnöm a kórházba. Ami a legjobban aggaszt, hogy addig a picit otthon kell hagynom. Lesz ugyan, aki vigyázzon rá, de már előre hiányzik. Rossz érzés, hogy nem láthatom majd egy ideig. Az is valószínű, hogy az ikreim császárral érkeznek majd, mert korábban is császárral szültem.

Megmondom őszintén, már most nagyon izgatottak vagyunk, az egész család nagyon várja, hogy végre itt legyenek velünk, és a karjainkba vehessük őket, de addig még rengeteg a teendőnk. Picit izgulok is, hogyan boldogulunk majd, hogy fogjuk bírni, és, hogy a “nagylányom” hogyan fogadja őket, de ez olyan jóleső érzés. Fenekestől felfordul az életünk az biztos, de mégis csodálatos karácsonyi ajándék ez mindannyiunknak. Kicsiből hirtelen nagycsalád leszünk. 

 

 

 

 

 

 

Kedves olvasóm! Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is! Ha van kedved gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz. Kellemes időtöltést kívánok! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!