Anya-jajj

Így védd magad az utcán, ha kisgyerekkel vagy!

Kovács Ildikó, önvédelmi instruktor, maga is kisgyermekes anyuka, az 1 éves Bogi édesanyja. Ildikó mivel sok éven át sportolt, kismamaként sem hagyta abba a mozgást, továbbra is edzéseket tartott és gyakorolt maga is. Miután kislánya megszületett, már vele együtt edzett tovább. Sőt. Kifejlesztette az úgynevezett baba-mama hordozós önvédelmi edzést, ahol a kisgyerekes anyukák megtanulhatják, hogyan védjék meg magukat és babájukat, ha rájuk támadnak az utcán.

Hogy jött az ötlet, hogy kisbabákkal a karotokon küzdjetek?

Harcművészettel, küzdősporttal én magam 2004 –óta foglalkozom. Nagyon szeretem, a mozgás, egyébként is a lételemem. Amikor terhes lettem, akkor pocakosan is csináltam tovább az edzéseket, ugyanúgy megtartottam minden órát, mint azelőtt. 2011 – óta létezik a női önvédelmi csoportunk, heti három alkalommal, mellette pedig óvodásokat, kisiskolásokat is oktatok.  Miután Bogi megszületett, magamra csatoltam, jöttem és csináltam. 

Már pocakosan kikísérleteztem, hogy mire kell vigyázni a babával, hogy forduljak, hogy ne sérüljön, persze ne durva test – test elleni küzdelemre gondolj, hanem ezen önvédelmi technikák lassú mozdulatokkal történő kivitelezésére.

Az ötletet tehát az élet adta.  Bogit amíg kicsi volt elől tartottam, most már, hogy nagyobb, inkább hátul hordozom, és vele együtt mutatom a tanítványaimnak a helyes technikákat.  Ahogy tartom őt, érzem, hogy mi az, ami nem működik, mi az, amitől instabil lesz az ember, mi az, ami a babának már nem jó. Ha például egy kezdő tanítványom elé állok, akkor különösen védem őt, hiszen egy tanuló mozdulatai még koránt sem tökéletesek.

Létezik az úgynevezett baba-mama hordozós önvédelmi edzésed is. Ez mit takar pontosan?

Ide csupa babás, kisgyermekes anyuka jár. Mikor megérkeznek, leteszik a piciket ide a matracra, ahol rengeteg játék várja őket, mi pedig egy gyors átöltözés után, elkezdünk bemelegíteni. Ezeket a technikákat először gyerekek nélkül mutatom meg, hiszen ez éppen elég nehéz úgy is, hogy nincs rajtad a baba. Amikor a kicsik már nyűgösek, akkor magunkra vesszük őket, és amit az óra elején megtanultunk, azokat a mozdulatokat velük együtt gyakoroljuk tovább.

Tehát itt kifejezetten olyan mozdulatokat tanulnak az anyukák, amellyel nemcsak magukat, hanem a babájukat is megvédhetik egy esetleges támadás esetén?

Igen. Tanuljuk a különböző rúgások, ütések mellett például a megfogásból, rángatásból való szabadulást, hogy mit kell tenni akkor, ha valaki a gyerek felé nyúl, hogy tudod eltolni a kezét. Tehát csupa olyasmit, ami előfordulhat a hétköznapi életben. Megbeszéljük, hogy például, mi a helyzet, ha babakocsival van az anyuka. Érdemes például egy támadás esetén magunk mögé befordítani a kocsit, semmiképpen nem legyen köztünk és a támadó között, így jobban védhetjük a kicsit. Hordozós anyuka esetén jobb elöl tartani a babát és úgy elindulni otthonról, mert ez a helyzet sokkal jobban védhető.  Megtanuljuk, hogyan mozogjunk, ha szűk, zárt helyre szorítanak be minket, hogyan védjük a pofonokat, mire figyeljünk, ha tömegben vagyunk, hogyan közlekedjünk biztonságosan. A nőkben úgy gondolom, hogy amint megszületik a baba, amúgy is van egyfajta félelem érzet, védelmező ösztön, hogy óvják a gyermeküket. Sokszor kerül elő témaként kisgyerekes anyukák között, hogy én, mit tennék ha, ez és ez történne velem. Hát ezekre a helyzetekre próbálunk felkészülni az órákon. Soha ilyen ne történjen természetesen, de ha mégis előfordulna, akkor ők sokkal tudatosabban, a helyzetet jobban átlátva tudnak majd reagálni.  

A babák nem nyűgösek ilyenkor a hordozóban?

Itt van most például a 14 hónapos Anna. Ő mindig fent van az édesanyja, Anett hátán. Amikor az anyukája csinálja a mozdulatokat, akkor Anna ringatózik, mosolyog, kifejezetten jól érzi magát. Olyan is előfordult már, hogy egy kisbaba elaludt, amíg az anyukája a különböző önvédelmi mozdulatokat gyakorolta. Vigyázunk rájuk természetesen, bizonyos mozdulatoknál előre vesszük őket a mellkasunkra, esetleg az alvó csuklyát is a fejükre húzzuk, hogy ne sérüljön a nyakuk, ha megrántjuk egymást.

Hordozó minden esetben szükséges az edzéshez?

Nem feltétlen. Tehát, ha valakinek nincs otthon, vagy babakocsit használ, csak ezért nem kell beszereznie a hordozót. Van úgy, hogy a karunkra vesszük a babákat, és úgy gyakorolunk. Egy anyukánk például, ahol két és fél éves már a gyerkőc, ő mindig a kezében tartja a kicsit. Mindenki úgy edz, ahogy neki és a babának kényelmes, komfortos, figyelembe véve a biztonsági tényezőket is.

Ha szívesen ellátogatnál egy önvédelmi edzésre Ildikóhoz a babáddal együtt, IDE és IDE kattintva megtalálod a részleteket.

Tovább képek az edzésről a galériában

baba mama onvedelem6baba mama onvedelem2baba mama onvedelem4onvedelem
< >

Kedves olvasóm! Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is! Ha van kedved gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz. Kellemes időtöltést kívánok! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!