Anya-jajj

Megkapta a szemmel vezérelhető számítógépet a strandon megsérült kislány

Tícia 10 éves korában szenvedett súlyos balesetet egy strandon, ahol éppen csúszdázott a barátaival. A kislány ájultan esett a vízbe, újra kellett éleszteni. A történetüket néhány hónappal ezelőtt osztottam meg Veletek, ITT újra elolvashatjátok.

Tici, aki ma már 22 éves, maradandó sérüléseket szenvedett, hónapokig feküdt a kórházban, sokáig kómában volt. Ma is nehezen mozog, járni nem tud, kezeit alig használja, de ahonnan ő indult, már ez is csodaszámba megy. Édesanyja mindent megtett az elmúlt években, hogy lánya életét, amennyire csak lehetséges megkönnyíthesse. Orvostól-orvosig járt, időt és energiát nem kímélve, hogy minden lehetőséget megragadjon, ami Tici állapotában némi javulást idézhet elő. Kitartásának meg is lett az eredménye, hiszen Tici ma olyan dolgokra képes, amire 10 évvel ezelőtt még az orvosok sem gondoltak volna. 

Mariann néhány hónappal ezelőtt, arról is mesélt nekem, hogy nemrég hallott egy olyan szemmel vezérelhető számítógépes rendszerről, amelynek segítségével, kislánya minden bizonnyal képes lenne kommunikálni a külvilággal. Ez akkor talán álomnak tűnt, de mégis megvalósulhatott.

fotó: Doan-Sárvári Mariann

Nektek is köszönjük, hogy több százezer forintot sikerült összegyűjteni Tícia számára, ráadásul egy olyan ember is olvasta az interjút, aki a számítógépek világában jártas. Felvette a kapcsolatot az édesanyával, és segített megvalósítani Mariann álmát. 

Időt és energiát nem kímélve létrehozta azt a számítógépes rendszert, amivel Tici most – annak ellenére, hogy mozgásában korlátozott – a szobából is bebarangolhatja az egész világot, ismerkedhet, barátságokat köthet, teljesebb életet élhet.

Bár – ahogy az édesanyja meséli -sok munkájuk lesz még, mire Tici valóban képes lesz egyedül  – csak a szemei segítségével – működtetni a gépet, már most sokat tanultak, mindketten.

 Ticinek most még némi nehézséget okoz például, hogy a fejét viszonylag mozdulatlanul tartva kell utasításokat küldenie a számítógépnek. Mariann azt mondja, körülbelül fél év múlva lánya talán már önállóan is használhatja a közösségi oldalakat és bármilyen más programot.

fotó: Doan-Sárvári Mariann

A rendszer még nem készült el teljesen, igyekeznek folyamatosan bővíteni a funkcióit.

Akárhogy is van, nagyon jó érzés, amikor egy történet, ilyen pozitív állomására érkezik. Az utazás nem ér itt véget, de jó látni és jó érezni, az összefogás erejét!

Ha szeretnétek követni Tícia életét,  ITT találjátok a közösségi oldalát. 

 

Kedves olvasóm! Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is! Ha van kedved gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz. Kellemes időtöltést kívánok! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!