Anya-jajj

Jó az, hogy már a baba ringatását is gépekre bízzuk?

Nemrég kitettem a blog facebook oldalára egy rövid kis videót, mert megfogott egy éppen elalvó baba látványa, akit anyukája egy spéci kis masinára helyezett, ami elringatta őt.

Erről a gépről van szó:

Meglepett, hogy nagyon sok negatív komment érkezett a videó alá. (A hozzászólások legalább 90 százaléka.) Íme néhány közülük:

„Lusta szülők ’játékszere’…

„Gépanya”

„A baba cuki, a gép pedig elborzasztó!”

„És hol marad a testkontakt?„

„Az anyánál jobb ’ringatógépet’ még nem találtak ki. Aztán majd ne csodálkozzanak azok az anyák, akinek a gyereke, majd egy ilyen géphez fog kötődni később!”

„Én ki se bírnám, hogy ne hozzám bújjon.”

„Azért ne legyünk ennyire lusták, a babának sem mindegy, hogy ki, vagy mi ringatja, ne egy géphez kötődjön!”

Bár jóval kevesebb, de azért pozitív hozzászólás is érkezett:

„A gép a súlyos reflux- ban (is )szenvedő babák és anyukájuk életét könnyíti meg. Egy ember sem képes ezt a monotonitást produkálni, mint a gép. A legextrémebb szenzoros érzékeny babák is képesek egy kicsit lenyugodni. S amíg a baba elvan, anyucira is ráfér egy nyugodt órácska pihenés…”

„Hagyjuk már….Gép Ennyi erővel ne rakjuk elektromos hintába vagy rezgő pihenőszékbe stb. Azok mitől jobbak, mint ez a ringató?!Nekem bizony néha jól jött volna egy ilyen, mikor a két kicsimmel TÖK EGYEDÜL voltam 0 segítséggel és néha még wc – re sem tudtam menni”

Megmutattam a környezetemben is néhány anyukának, nagymamának, mit gondolnak erről a szerkentyűről és úgy általában véve a babák körül masinákról. Kellenek – e ezek a babának, de főleg a mamának.?

Az idősebb korosztály kivétel nélkül a nemre szavazott, mondván;

„Annak idején nekünk semmink nem volt, mégis felnőttetek valahogy!”

Ez igaz. De én akkor sem hiszem, hogy ördögtől való lenne, mindenfajta újdonságot élből, tapasztalatok nélkül elutasítani.  Ezt a fenti ringatót mondjuk én is kihagytam, (egyfelől azt sem tudtam, hogy létezik ilyen) és bár nagyon édes a baba, és akár hasznos segítség is lehet ez a szerkentyű, olyan rövid ideig használható, hogy nekem biztosan nem érte volna meg. 

De.

Bizonyos dolgok azonban nagyon is bejöttek a babáim mellett, és úgy gondolom, értékes időt csempésztem a segítségükkel a saját életembe. Ilyen volt a pihenőszék, – ami valljuk be, elég hasonló a fenti géphez funkcióját tekintve, csak gondolom sokkal olcsóbb – és kapaszkodjatok meg ringató, zizegő, tengervíz hullámainak illúzióját keltő, madárcsicsergéssel egybekötött funkciója is volt…

És bejött. Nem állítom, hogy mindig, de sokszor. A kisfiam először sírt benne, ezt sosem felejtem el. Nyilván nem tudta hova került szegénykém, mi zizeg alatta, úgyhogy 2 perc után, ki is kellett vennem. Másodjára már tetszett neki a dolog. Nagyon is. Öt, azaz 5 kerek perc leforgása alatt elaludt benne. És ez nemcsak neki, nekem is jól esett. 

Amikor például a konyhában volt dolgom, odatettem magamhoz közel, hogy lássam őt, és ő is lásson engem. (Nem a hagymás vágódeszka közelébe, természetesen.) Ha zuhanyozni mentem, vittem magammal a fürdőszobába is. 

Amikor kicsit nagyobbacska volt már (körülbelül 3 hónapos) feltettem a játékhidat is, és ez is nagyon tetszett neki. Lekötötte őt egy időre. Nem gondolom, hogy lusta anyuka lettem volna és lennénk, csak azért, mert bizonyos dolgokkal (gépekkel) megpróbáltam lekötni a gyerekemet. Én is ringattam őt ettől függetlenül, én is öleltem, én is puszilgattam, én is simogattam, én is bújtam hozzá, nem kötődik tehát ma sem a géphez, pusztán azért, mert időnként az ringatta el. Csakis hozzánk a szüleihez, és akiket még jól ismer, a zizegős hintaszéket pedig már régen elfelejtette…

A kislányom pedig ugyanezt az utat járta be.

Szóval ez a székecske nekünk bejött, minkét babánál. Vittük is mindenfelé,  akkor is, ha utaztunk. Tudom, én ugyan felnőttem e nélkül is, de nem rossz, hogy már van ilyen.

Amit kihagytam minkét babámnál az például a bébikomp. (Kiderült viszont, hogy anno nekem volt ilyen guruló micsodám, vagyis azért a mi anyukáink is, amit lehetett kipróbáltak rajtunk.:)

Én nem vettem bébikompot, nem is kaptam senkitől, így kimaradt az életünkből. Valahogy úgy gondoltam, az én gyerekem, akkor álljon fel, amikor már erre az egész kis teste készen áll. Nem kell ezt siettetni, nem rohanunk sehova. Úgyis rohanunk (rohanok) majd eleget, amikor a lábai már megerősödnek és nekiiramodik. Nem szerettem volna siettetni ezt az egészet, mert az nagyon megragadt bennem, amikor a doktornő azt mondta, másszon eleget az a gyerek (legalább két hónapot), mert így erősödik meg a gerince, a válla és mindene. Az más, ha egy természetes folyamatként valamiért mégis kimarad a mászás, de nem akartam járást segítő eszközökkel beavatkozni ebbe az egészbe.

Ettől függetlenül sokan használták és használják most is a bébikompot a környezetemben élő kismamák közül, és jó tapasztalataik vannak vele. 

Érdekes volt viszont, hogy a fürdőkádban használható babapihenő/ringatót nagyon szerettétek. 

Erről van szó:

Ehhez a videóhoz kizárólag pozitív megszólalások, likeok érkeztek.  A baba tündéri, és a vízen lebegő vagy az üres kádba behelyezhető eszköz is megnyerte a tetszéseteket.

Szerintem is jópofa, ha most lenne egy ilyen pici babám, talán kipróbálnám, mert nekem kicsit nehezen ment a fürdetés, főleg, ha egyedül voltam és nem volt, aki segítsen. 

A legtöbb ilyen eszköz a mi és a baba életét megkönnyítendő, fejlesztendő áll rendelkezésre.  Azt pedig, hogy ki mit választ, mit tart hasznosnak, fontosnak a baba és a saját kényelmét, lelki feltöltődését szolgaláva, döntse el maga. 

Tapasztalatoknak pedig mindig nagyon örülök! 

 

 

 

Kedves olvasóm! Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is! Ha van kedved gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz. Kellemes időtöltést kívánok! 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!