Anya-jajj

Hogyan vezeti be az angol tanárnő kisbabáját az idegen nyelv rejtelmeibe?

 

Arról, hogy érdemes-e már a legkisebbeket idegen nyelvre tanítani, megoszlanak a vélemények. Sokan kifejezetten ódzkodnak tőle, értelmetlen dolognak, puszta pénzkidobásnak tartják. Mások esküsznek arra, hogy minél előbb kezdik meg a gyerekek oktatását, annál gyorsabban és szebben tanulja meg az idegen nyelvet. Fehér – Stróber Katalin sok éven át tanított angolt, középiskolásoknak. A fiatal anyuka most otthon van egy éves kisfiával. Kíváncsi voltam rá, vajon mit gondol egy szakmabéli, akinek bőven van tapasztalata, hogyan és főleg mikor kezdi el tanítgatni kisgyerekét az idegen nyelvre.

 

fotó: Farics Krisztina

Máté éppen a napokban múlt egy éves. Beszéltél már hozzá angolul?

Persze, szakmai ártalom, beszéltem már hozzá. Pár hónapos volt, amikor egy-két mindennapi kifejezést mondtam neki idegen nyelven is. Most, hogy már egy éves, elkezdtem neki angol mondókákat olvasni – még egyetemista koromban módszertanból sok mindent tanultunk és próbáltunk. Ezek egyike volt a mondókák használata, amihez ma már nagyon szuper, szülők által gyakoroltatható könyvek vannak. Élvezi ezeket a mondókákat, amelyekhez persze instrukciók is tartoznak, hogy melyik testrészét kell közben mozgatni, így ő is teljesen be van vonva. Most még csak ismerkedik egy idegen hangzású nyelvvel.

Mit gondolsz, mennyire segíti majd mindez a későbbiekben a nyelvtanulást?

Őszintén, ez még túl korai ahhoz, hogy messze lássunk. Amiben segíthet, az a kiejtés, a hanglejtés, az intonáció. Emlékezhet szavakra, és ha már képekkel tudja társítani, a jelentésével is tisztában lesz. Már néhány hónapos kora óta hozzá van szokva ahhoz, hogy angol nyelvet hall itthon, amikor telefonálnom kell például.

fotó: Farics Krisztina

Sokan azt mondják, minél előbb kezdjük idegen nyelvre tanítani a kicsiket, annál stabilabb lesz az alap. Van, aki egyenesen a kétnyelvű szülőkhöz hasonlítja ezt a helyzetet. Valóban lépést tarthatunk ilyen módon velük? 

Teljesen más a két szituáció. A kétnyelvű szülőnél adott, hogy a kisgyerek szinte azonnal elkezdi a második nyelv elsajátítását, beleszületik ebbe a helyzetbe. Az egynyelvű gyerekek ebből a szempontból hátránnyal indulnak, de fokozatosan, a különböző nyelvi készségek megismerésével eljuthatnak arra a szintre, ami egy idegen nyelvet tanulótól elvárható. A kérdés persze minden szülőben felmerül, hogy ezt mikor kell kezdeni.

És valóban. Sokan már gyermekük alig 2-3 éves korában elkezdik az úgynevezett baba angol oktatást, ez most a legnépszerűbb.

Nagyon sok lehetőség van ma már a nyelvtanulásra kortól függetlenül, ami nagyon jó, csak vannak olyan tényezők, amik sosem változnak. Az egyik ilyen az, hogy alap nyelvtani fogalmakkal kell rendelkezni ahhoz, hogy megértsünk szerkezeteket és igeidőket. Lehet abba az álomba ringatni magunkat, hogy 5-6 évesen folyékonyan fog beszélni a gyerekünk, de erre kicsi esély van, hacsak nem kétnyelvű a gyermek.

Több mint tíz éves tapasztalattal a hátam mögött azt gondolom, hogy amíg a gyerek nem tud írni és olvasni, addig csak komolytalanul lehet foglalkozni a nyelvtanulás kérdésével.

 

Ahogy már említettem, szavakat, mondókákat, kifejezéseket lehet tanulni, de ezektől nagy csodát nem várhatunk. A gyerek motivált és érdeklődő lesz a nyelv iránt és így nyitottabban és vidámabban kezdi meg a tényleges munkát.

Te, mint gyakorló angoltanár és anyuka, hogyan tervezed a kisfiad taníttatását? Van már konkrét elképzelésed?

Abban biztos vagyok, hogy amíg nem kezdi meg az iskolai tanulmányait, addig nem fogjuk erőltetni a dolgot. Ha anyanyelvi környezetbe kerül menet közben, annak csak örülni fogunk, és „a lassan, de biztosan előre módszert” választjuk majd. A mondókákat, szavakat nem fogjuk hanyagolni, de nyelvi kurzus megkezdését korainak tartom.

Mi alapján választod később ki számára a legmegfelelőbb oktatási módszert, kurzust? Esetleg Te magad foglalkozol majd vele?

Azt gondolom, hogy először ismerkedjen a nyelvvel és erre a mai keretek között a magyar oktatási rendszer elegendő. Értem ezalatt a kezdeteket az általános iskolában, majd a komolyabb munkát a gimnáziumban. Az, hogy ekkor szükség lesz-e külön kurzusra, a jövő zenéje, de tapasztalatból tudom, hogy ha hozzáértő, motivált pedagógus kezébe kerül a kisgyerek, akkor a várt eredmény sem marad el. Egy-egy külföldi nyelvi kurzusnak nem vagyok ellenére, magam is több nyarat töltöttem Máltán tanárként, és ezek a lehetőségek felbecsülhetetlenek egy diák számára, ha lehetőség adóik rá, érdemes kihasználni.

pixabay

Hogy látod, a mai magyar tizenévesek mennyire beszélik az idegen nyelvet?

Ezt sok minden befolyásolja: milyen volt az általános iskolai nyelvoktatás, milyen motivált a gyermek, milyen a szülők hozzáállása a nyelvtanuláshoz és nem utolsó sorban, milyen a pedagógus, aki tanítja. Nagyon sok olyan tanítványom volt és van, aki úgy ül be a gimnáziumi angol órákra, hogy az angol nyelvű óra vezetésből nem ért semmit, mert bizony a megelőző x évben filmet néztek magyarul, mindent magyarul magyarázott a tanár néni, nem csináltak semmit, magyarul beszélgettek, stb. Ilyenkor legalább egy tanévembe telik, amíg ezeket a hátrányokat ledolgozom. Persze vannak kivételek. Ahol a szülő is támogató, a gyerek motivált, szereti a nyelvet, élvezi az órákat, amiben nagyon nagy szerepe van a tanárnak és a felkészültségének, ott nagyon szépen lehet haladni és a gyerkőc nem ijed meg, ha a turisták megállítják és megkérdezik, hogy merre van a Parlament például. Több mint 10 évig csináltam egy cserekapcsolatot egy holland iskolával, hihetetlen sokat adott ez a gyerekeknek, és nagyon ügyesen kommunikáltak már a holland diákokkal.  

Ha valaki igazán akarja, akkor meg tud tanulni akár több idegen nyelvet, és lassan, de biztosan a kezdeti bizonytalanság után folyamatos beszéd, sok sikerélmény, majd nyelvvizsga lesz, de ez a gyerek, szülő és pedagógus együttműködése nélkül nem megy.

Kedves olvasóm! Ha tetszett a bejegyzés kérlek, oszd meg másokkal is! Ha van kedved gyere és kövess a Facebookon, ahol további képeket, érdekes, humoros videókat, történeteket találsz. Kellemes időtöltést kívánok! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!